top of page

בראיה נטורופתית חוקרת   גישה טבעית לשמירה על הבריאות  

   אליס ענן, יו"ר העמותה, נטורופתית מוסמכת והרבליסטית קלינית

herbal-medicine.jpg
Cosmetic Oils

צמחי מרפא - צמחים הידועים בטיפול מהמסורות העתיקות במשך מאות ואלפי שנים (סין, הודו, יוון, מזה"ת, אירופה, אמריקה ועוד) וחלקם אף נחקרו באופן מדעי. בימינו צמחים אלו משמשים את ההרבליסטים הקליניים בטיפול גם בפתולוגיות שונות וגם לחיזוק כללי של הגוף, להתמודדות עם סטרס והרגעה בפרט. זהו כלי מאוד עוצמתי, אך יש להיעזר באנשי מקצוע ולנקוט בזהירות הראויה, מאחר ולא כל צמח בטוח לשימוש בכל מצב ולאורך זמן.

דוגמה לצמח הידוע מאוד בהרבליזם המסורתי כבעל תכונות מרגיעות, נחקר ונמצא כדוחה את המחלה בעכברים* הוא סקוטלריה לטריפלורה Scutellaria lateriflora.

צמחים מרגיעים ידועים נוספים שניתן לקחת גם בחליטות: ולריאן, ורבנה, קמומיל, שיבולת שועל, מנטה חריפה,  לבנדר, פסיפלורה ועוד אחרים.

צמח נוסף שנחקר רבות בבעיות זכרון הינו ג'ינקו בילובה Ginkgo biloba. הצמח מגביר את זרימת הדם למוח ומכיל נוגדי חמצון רבים השומְרִים על תאי הדם במוח. מחקרים הראו יעילות בבלימה של תסמינים הקשורים לירידה בזיכרון ובריכוז, בעזרת תוסף עם תמצית מתוקננת של הצמח, לפי 24% פלבונואידים ו-6% דיטרפנים (ג'ינקולידים). צמח נוסף שמגביר זרימת דם היקפית ולמוח הוא רוזמרין. ניתן גם אותו לצרוך בחליטה או לשלב במזון.

ברפואת הצמחים יש קבוצה נוספת החשובה לתמיכה בסטרס והיא האדפטוגנים. קבוצה זו של צמחים מסייעת לחזק את כושר העמידות הפיזית והמנטלית בתקופות של סטרס ממושך וכוללת צמחים כמו: וויתניה משכרת, סנטלה, רודיולה, אסטרגלוס, ועוד. אלו רק חלק מקבוצות צמחים שמשולבים באסטרטגיה טיפולית כוללת, וכדאי לפנות להתייעצות עם הרבליסט קליני להתאמת פורמולה אישית בזמנים של מתח ממושך.

המלצתי לא להסתמך על כך לאורך זמן, אלא רק לקידום השגת האיזון בתקופות קושי.

Prescription Drugs

תוספי מזון - תחום תוספי המזון התרחב מאוד בעשור האחרון, ואולם יש לדעת שיש לצרוך אותם בשיקול דעת מקצועי, ובצד התועלת, מדובר בחומרים לא תמימים, שיכולים גם להזיק. בחלקם אף מכילים חומרים סינטטיים ויכולים לגרום לתופעות לוואי. חשוב לקרוא את הרכיבים. בכל אופן, מומלץ לא לצרוך לאורך זמן כי הם גם יכולים לגרום לרעילות. כמות רבה מדי מפרה את האיזון הכל כך חשוב של כל רכיב, ויכולה לגרום לחוסר באחר, ואף למחלות, זאת ידוע ממחקרים.

לכן ההמלצה הגורפת היא קודם כל להסתמך על תזונה איכותית ומגוונת (מבלי להגזים בשום דבר) מאחר ובמזון כמעט ולא מגיעים לרעילות. הגוף בדרך כלל יודע לווסת את העודפים באופן טבעי החוצה. כשיש פתולוגיה שיש לטפל בה, או תקופות שנדרשת תוספת משמעותית, מצבים ממושכים של צריכת אלכוהול, עישון, קופאין ברמה גבוהה, או צריכת תרופות שונות, גלולות למניעת הריון, סותרי חומצה, ועוד, המשפיעים על רמת הויטמינים והמינרלים, כדאי ראשית לנסות להפחית בחומרים שאפשרי, להיעזר בשייקים בריאותיים עם מזונות-על (סופרפוד), כפי שמפורט בסעיף תזונה, ורק במידת הצורך להיעזר בתוספים באמצעות איש מקצוע על מנת לדייק ולהתאים מה שנדרש עבור כל אדם באופן ספציפי ולזמן ספציפי עד לחזרה לאיזון.

 

תוספים שקשורים לחיזוק מערכת העצבים, על פי הפירוט בסעיף תזונה מבחינת ויטמינים ומינרלים, עם דגש על קבוצת ויטמיני B (כקבוצה), אומגה 3 ופרוביוטיקה (פירוט בהמשך). נוגדי חמצון חשובים נוספים שהוכחו במחקרים רבים וכדאי לציין: Q10 (קו-אנזים 10), חומצה אלפא ליפואית, N) NAC-אצטיל ציסטאין), ועוד ברכיבים צמחיים שונים. כמו כן, יש לדעת כי הויטמינים (A, C, E)  נוגדי החמצון עובדים כרשת בסינרגיה. בסופו של דבר חשוב לשפר את התזונה בכדי לקבל את הסינרגיה הנכונה בין כל הרכיבים הנחוצים.

פטריות מרפא (מופיעות בשוק כתוסף, אך בעצם שייכות לקטגוריית צמחי מרפא)- ידועות מאוד במסורת המזרח הרחוק ויש מחקרים רבים התומכים בפעילותם הרפואית לחיזוק הגוף במצבי חולשה, והבולטים בינהם: קורדיספס, גנודרמה (ראישי), היריסיום ושיטאקי.

תוספים של שמן זרעי ענבים ומרכיביו האנטי אוקסידנטיים (רזבטרול ועוד) נחקרו רבות במחלות מוח ניווניות ונמצאו כיעילים במחלת אלצהיימר ובמחלות מוח ניווניות נוספות (פרקינסון ועוד) במודלים של עכברים*.

כמו כן, קיים מחקר על שמן זרעי רימון שנמצא כדוחה את המחלה במודל של עכברים* (מדיווחי משפחות לא עזר במקרים של חולים, ויש דיווח על שתי חולות שצרכו במשך 5 שנים וחלו בכל זאת).  בכל מקרה, אנחנו לא בעד פיזור הבטחות על סמך תוצאות מחקר בעכברים בלבד, וגם לא בעד חומרים שהוסיפו להם תוספים מלאכותיים שעלולים להזיק, במיוחד אם מובטח שהם עוברים את מחסום דם המוח... ראו גם כתבה על כך בעיתון הארץ. 

כמו כן פורסמו בהקשר המחלה גם נוגדי חמצון נוספים, אותם גם ניתן לצרוך כתוספים, אך יש להיזהר בשימוש לאורך זמן, ומומלץ כאורח חיים בריא לצרוך מהמזונות:               קוורציטין *  וכורכומין* 

*בכל המחקרים המתבססים על עכברים, יש לדעת שהם מודל מוגבל ומצומצם ולא מתאים בהכרח לבני אדם. לצורך הוכחה נדרשים מחקרים קליניים על בני אדם.

מחקר שפורסם לאחרונה 2021 נותן סקירה על המכניזם של נוגדי החמצון בתאים. דיון נוסף בהקשר זה ניתן לקרוא גם באתר של מכון דוידסון, שמציין את יעילותם הפחותה של נוגדי החמצון מלקיחת תוסף לעומת צריכת מזונות המכילים נוגדי חמצון אלו. רשימה של מזונות עם פוליפנולים לפי סולם ערכים שנבדק במחקר

פרוביוטיקה - תוספים של חיידקי מעיים טובים הנקראים מיקרוביוטה או מיקרוביום, המסייעים בהזנת הגוף ביצירת ויטמינים (חלק מויטמיני K2 ,B), אנזימים, ועוד, בחיזוק מערכת העיכול ושיפור הספיגה של רכיבים תזונתיים, חיזוק מערכת החיסון ומערכת העצבים. תחום חשוב זה חדש יחסית ועדיין מתפתח ונחקר. בתוסף מומלץ שיהיו לפחות 7-10 זנים, ולפחות כמות של 10 מיליון חיידקים בכמוסה. מהמזון מומלץ לצרוך סיבים תזונתיים (מצויים בירקות ופירות וקליפתם) המזינים את אוכלוסיית החיידקים ומסייעים לשיגשוגה.

כורכומין - הכורכומין התפרסם לראשונה בעיקר בעקבות הפעילות האנטי דלקתית שלו. אולם במשך הזמן מצטברים עוד ועוד מחקרים שמוכיחים את פעילותו החשובה בהיבטים רבים בגוף וגם למוח. בינהם, גם שיפור זרימת דם היקפית שחשובה למוח, שיקום ותמיכה במערכת העצבים, נוגד חמצון ואף נוגד דיכאון.

בכל מקרה, ההמלצה לתוספים באופן עקרוני מוגבלת לזמן אקוטי לסייע לגוף לחזור לפעילות תקינה ומאוזנת, לחזור ולהסתמך על תזונה איכותית ולא לנוון את יכולותיו.

אם יש לכם אפשרות, ההמלצה שלי היא בדיקה תקופתית, לפחות אחת לשנה, לבדוק פרופיל מלא של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, כדי לדעת בדיוק מה יש לאזן, ולא לקחת תוסף ללא הצדקה לכך.

בדיקה זו ניתן לבצע במעבדות הפרטיות, ובד"כ לקבל החזר מביטוח בריאות פרטי, בסעיף בדיקות אבחנתיות (יש לבדוק מראש עם סוכן הביטוח) כ-80% מעלות הבדיקה.

bottom of page