top of page

?מהי מחלת קרויצפלד יעקב 

Normal-and-disease prion1.png

חלבון "פריון" לא תקין           חלבון "פריון" תקין 

 from published work by Spagnolli G. et al

מחלת קרויצפלד יעקב

Creutzfeldt-Jakob Disease (CJD)

זוהי מחלת מוח ניוונית, חשוכת מרפא וקטלנית הגורמת במספר חודשים ספורים למוות,  תוך התדרדרות מהירה מאוד ופגיעה בתפקודי מוח שונים (תלוי באיזור הפגיעה) הכוללים: ירידה מנטלית וקוגניטיבית
(דמנציה ), שינוי התנהגות, איבוד שיווי משקל וקואורדינציה, עוויתות ושיתוק בשרירים, אובדן ראיה ושמיעה ועוד, עד לאובדן הכרה ומוות. היא מתפ
רצת מגילאי 30 ואילך, כשטווח הגילאים של החולים שנצפו רחב מאוד, עד לגיל מבוגר מאוד. 

המחלה זוהתה לראשונה בשנת 1920 על ידי שני רופאים גרמניםהנס קרויצפלד ואלפונס יעקב. מחלת קרויצפלד יעקב מתפרצת כאשר חלבון פגום הנקרא פריון (Prion) מתקפל באופן לא תקין, מתחיל להתפשט בתאי המוח להצטבר ולגרום למותם של התאים תוך יצירת חללים במוח (המחלה נקראת גם "ספגת המוח").

המחלה התפרסמה מאוד בשנות התשעים בעקבות החשש ממגפת "מחלת הפרה המשוגעת", שהיא רק אחת מצורות מחלת קרויצפלד יעקב. כלל מקרי המחלה בתקופה זו שוייכו בטעות ל"מחלת הפרה המשוגעת", לאור הדימיון בתופעות והתייצגות המחלה. כיום ידוע על מספר אופנים של המחלה, שבינהם המחלה הגנטית הינה הנפוצה ביותר בישראל.

לא ידוע כיום מה הטריגר הראשוני שמתחיל את תהליך התפשטות החלבון הפגום, ומה גורמי הסיכון לפריצתה.

מחלת קרויצפלד יעקב הינה מחלה נדירה בעולם ומופיעה בשכיחות של 1-2 למיליון. כיום ידוע על מספר אופנים של המחלה, שביניהם המחלה הגנטית הינה הנפוצה ביותר בישראל, בשכיחות הרבה יותר גבוהה מהעולם.

הרחבה במחקרים.

Top view double fibril-2.jpg

 from published work by Spagnolli G. et al

מחלת קרויצפלד יעקב קיימת במס' אופנים:

משפחתי/גנטי (fCJD/gCJD):

עפ"י הדיווחים הקיימים, המחלה מופיעה בשכיחות של כ- 10%-15% מהמקרים של CJD בעולם, אך בישראל זו הצורה השכיחה ביותר. מדובר בתורשה של מוטציה בגן הנקרא PRNP שיוצרת את החלבון הפגום. מחלת קרויצפלד יעקב מתפרצת כאשר גן זה, הנמצא כנראה במצב "לא פעיל" בנשאים בריאים, עובר מסיבה לא ברורה בעת המחלה למצב "פעיל", יוצר את החלבון הפגום ומתחיל תהליך המחלה.

בישראל קיימת השכיחות הגבוהה ביותר בעולם למחלה הגנטית בשל מוטציה בגן זה בקודון E200K. בעבר  הייתה נפוצה בעיקר בקהילות יהודים יוצאי לוב, תוניס, ובעולם בקהילות סלובקיה, איטליה, ארה"ב ועוד. באופן נדיר המחלה קיימת בכל העולם, אפילו ביפן וסין. מאחר ומוטציה זו הינה דומיננטית, מספיק שהורה אחד נשא כדי להעביר לדור הבא את הגן והסיכון לחלות במחלה. בימינו המחלה כבר חוצה עדות והפכה להיות נחלת הכלל. בניגוד למפורסם במחקרים נכון להיום, חדירותה של מחלת קרויצפלד יעקב אינה מלאה. כלומר, אין הכרח להתפרצותה לאור העובדה שאותרו נשאים גם בגילאים מבוגרים מאוד בשנות ה-90 לחייהם. 

ספוראדי (sCJD) - המחלה מופיעה ללא סיבה ידועה נכון להיום. החלבון הנורמלי עובר שינוי והופך לפתולוגי וגורם למחלה. זו הצורה השכיחה ביותר בעולם (אך לא בארץ) והיא מופיעה בשכיחות עולמית של כ-1 למיליון (כיום כבר מעריכים כ-2 למיליון, מאחר והמעקב והאבחון בחלקים מהעולם משתפר) ואחראית לכ-85% מהמקרים בעולם.

נרכשת (Acquired CJD- מחלה הנגרמת כתוצאה מהדבקה בצורות הבאות: 

vCJD - אכילת בשר נגוע במחלה, נראה כי הגורם להתפרצות המחלה הוא אותו גורם המשפיע על התפרצות "הפרה המשוגעת" (BSE - Bovine Spongiform Encephalopathy) . מוגדרת כמחלה זיהומית ומדבקת. המחלה הייתה נפוצה בשנות השמונים והתשעים של המאה הקודמת בעיקר באנגליה. למרות החשש הגדול ממגיפה עולמית של מחלה זו, נכון ל-2018 קיים דיווח של 231 מקרים בכל העולם שדווחו עד לשנה זו. כיום המחלה נדירה מאוד בעולם וכמעט ואינה קימת יותר.

יַטְרוֹגֶנִי (iCJD) - הדבקה או העברת המחלה דרך טיפול או התערבות רפואיים. לדוגמה: קבלת הורמון גדילה נגוע בחלבון הפגום, הדבקה שנגרמת מקבלת שתל של קרומי מוח שנלקח מחולה שנדבק, חשיפה לרקמות מוח או נוזל עמוד שידרה נגועים בחלבון הפגום דרך פרוצדורות רפואיות כירורגיות. כ-1% מהמקרים בעולם. 

​המחלה הספוראדית והגנטית שונות ממחלת "הפרה המשוגעת", שהינה מחלה זיהומית מדבקת. סוגים אלה  אמנם דומים במנגנון שלהם (המצאות חלבון הפריון Prion במצב ה"פגום" והתפשטותו במוח)  אבל חשוב לדעת כי אין קשר בין המקרים הספוראדיים והגנטיים ל"מחלת הפרה המשוגעת". כיום ידוע, כי אין כל קשר בין אכילת בשר ואיברים פנימיים נגועים במחלה לבין התפרצות המחלה הגנטית או הספוראדית, כפי שהיה נהוג לחשוב.

להבדיל ממחלת הפרה המשוגעת שהינה מחלה מדבקת, המחלה הגנטית מעולם לא הוכחה כמדבקת בבני אדם. אין בעולם דיווח, ולו על מקרה אחד, בו נדבק בן זוג של חולה (אפילו במצבים מתקדמים) ללא נקיטת אמצעי בידוד כלשהם. למרות זאת, יש הנחייה עולמית מפורשת לא לתרום דם אם קיימת קירבה לחולה שחלה במחלה באופן הגנטי או הספוראדי וזאת מטעמי זהירות בלבד.

​המעקב על מחלת קרויצפלד יעקב בארץ הינו חלקי בלבד ומסתמך על דיווח וולונטרי ולא מחייב של בתי החולים. בנוסף קיים חוסר אבחון של מחלת קרויצפלד יעקב אף ע"י נוירולוגים בכירים בארץ, כך שכלל לא ניתן לקבל הערכה מדויקת. גם כשיש אבחון, בדיקת המוטציה למחלת קרויצפלד יעקב נערכת באופן מוטה ומוטעה רק לבעלי מוצא לובי/תוניסאי, בשעה שהמחלה הגנטית קיימת בכל העולם ולא ניתן להסיק שמקרה הוא ספוראדי רק ע"י שלילת המוצא. משפחות צריכות להיות מודעות לכך, מאחר וניתן לצמצם את המקרים ע"י היערכות מתאימה ויעוץ גנטי לפני היריון. בשנת 2017 נרשמו במשרד הבריאות 52 מקרים, כשבפועל קיימת הערכה של עשרות מקרים נוספים, רובם מקרים גנטיים, ומעטים מהם ספוראדיים.

סיבת המוות לעיתים אף נכתבת בטעות בהתאם למצב הרפואי האחרון (למשל, דלקת ריאות) ולא קרויצפלד יעקב, דבר שגם הוא מעוות את התמונה האמיתית על מצב המחלה בארץ, וגם גורם לעמימות סביב סיבת הפטירה האמיתית.

להרחבה נוספת -

bottom of page